Bluffakturorna ökar sommartid

Samtidigt som sommaren och semestertider närmar sig ökar aktiviteteten bland oseriösa företag och annonsskojare. Bedragare som specialicerat sig på att skicka ut bluffakturor för att lura näringsidkare på pengar.
Skojarbranchen omsätter årligen många 100-tals miljoner kronor i Sverige. Bedragarna är extra på hugget på sommaren när företagens ordinarie personal går på semester och ersätts av mer oerfaren personal. De oseriösa företagarna skickar ut räkningar på varor och tjänster som aldrig har beställts. Det handlar ofta om olika slags kataloger eller annonser. Dom falska fakturorna ligger vanligen på 4-10 000 kronor. Många företagare luras att betala, om inte annat för att slippa att hamna hos kronofogden när skojarföretagen hotar med indrivning. Bengt-Olov Jacobsson, kronokommissarie på kronofogdemyndigheten i Linköping, säger att man i dag måste behandla skojarföretagens krav som om de vore riktiga. Om de oseriösa företagens verksamhet ökar kan man vara tvungen att se över gällande lagstiftning, tror han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".