Elisabeth Ingvarsson, ordförande FUB i Östergötland tillsammans med dottern Sofie.
1 av 2
Elisabeth Ingvarsson, ordförande FUB i Östergötland tillsammans med dottern Sofie. Foto: Sara Samuelsson /Sveriges Radio
Helena Axestam, verksamhetschef Vård och omsorgskontoret Norrköpinsg kommun.
2 av 2
Helena Axestam, verksamhetschef Vård och omsorgskontoret Norrköpinsg kommun. Foto: Sara Samuelsson /Sverige Radio
Östergötland

Stor brist på LSS-boenden i Östergötland

2:09 min

Det råder stor brist på boenden för personer med exempelvis utvecklingsstörning och funktionsnedsättningar i länet.

I Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping och Söderköpings kommun väntar totalt nästan 140 personer med beslut enligt lagen om stöd och service, på boende.

Elisabeth Ingvarsson, vars vuxna dotter Sofie har en utvecklingsstörning och autism, är ordförande för FUB- Föreningen utvecklingsstörda barn,unga och vuxna i Östergötland, och hon menar att det blir de anhöriga som får lösa situationen.

– Vi är ju tvungna, vi kan ju inte välja bort våra anhöriga på något sätt. Men den långa väntetiden anser jag inte behöva bli så här lång med en god planering och kommunikation, säger Elisabeth Ingvarsson.

När en person beviljas boende enligt LSS, ska kommunerna verkställa det inom skälig tid. Efter tre månader ska ej verkställda beslut rapporteras till IVO - Inspektionen för vård och omsorg. I början av december hade exempelvis Linköpings kommun 36 ej verkställda pågående beslut som rör boende för vuxna inrapporterade, Norrköping nästan 60. Och Norrköping är också den kommun med längst väntetid. 2017 var medianväntetiden ett år och nio månader.

– Bristen på boende gör det omöjligt för en person med funktionsnedsättning att ha möjlighet att flytta. Och det handlar ju om att få bli en jämställd som alla andra, säger Elisabeth Ingvarsson.

Men Helena Axestam, som är verksamhetschef på Vård och omsorgskontoret i Norrköping menar att det för Norrköpings kommun del inte beror på dålig planering, utan på omständigheter vård och omsorgsnämnden inte kunnat påverka.

– Byggboomen har gjort att ibland har investeringskostnaderna blivit högre så man tvingats gå tillbaka till fullmäktige för att få ett nytt beslut. Regler och krav på brandskydd har ändrats, vilket har gjort att vi fått avveckla vissa bostäder med särskilt service tidigare än vad vi tänkt oss, säger Helena Axestam.

– Vård och omsorgsnämnden har, tillsammans med kommunfullmäktiges investeringsbeslut, planer som gör att man 2022 räknar med att vara ikapp och har verkställt alla ej verkställda beslut, säger Helena Axestam.

LSS-lagen omfattar personer med: 

1. utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd

2. betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom

3. andra stora varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande och som gör att du har stora svårigheter att på egen hand klara daglig livsföring som att klä på dig, laga mat, förflytta dig eller kommunicera med omgivningen.

(Källa: 1177.se)

Ej verkställda pågående beslut, Bostad för vuxna, inrapporterade till Inspektionen för vård och omsorg i december 2018:

Linköping: 36
Mjölby: 13
Motala: 24
Norrköping: 59
Söderköping: 6

Medianväntetider i månader under 2017: Bostad för vuxna enligt statistik från IVO:
Norrköping 21 
Linköping 16 
Mjölby 17 
Motala 13 
Söderköping 15 
Finspång 15 
Boxholm 4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista