Läkarbesök
Fler hamnar hos kronofogden för obetald sjukvårdsavgift Foto: isabell Höjman/TT
Östergötland

Obetald sjukvårdsavgift hamnar oftare hos Kronofogden

2:02 min

Antalet östgötar som hamnar hos Kronofogden för skulder till Region Östergötland har mer än fördubblats.

Under första halvåret 2018 hamnade drygt 900 personer i Östergötland hos Kronofogden för obetalda avgifter till Region Östergötland. Det är dubbelt så många jämfört med samma period 2017.

Det handlar ofta om äldre och utsatta personer som är skyldiga sjukvården små belopp.

– Ofta handlar det om ganska små belopp, som en obetald avgift för läkarbesök på omkring 200 kronor, säger Andrea Gleerup, enhetschef hos Kronofogdemyndigheten.

De flesta betalar sin skuld till Region Östergötland i tid. Men de som inte betalar skulden trots påminnelse och inkassokrav riskerar hamna hos Kronofogden.

Men det inkassobolag som Region Östergötland anlitar för att driva in obetalda skulder ska (innan ärendet går till Kronofogden) göra en bedömning av den betalningsskyldiges betalningsförmåga.

Om man ser att personen inte kan betala sin skuld, ska inkassobolaget vänta tills personens ekonomi blir bättre. Det innebär att personen hamnar på en så kallad bevakningslista.

Men siffror från Region Östergötland visar att antalet personer som hamnar på bevakningslistan minskat stadigt sedan 2016. Samtidigt ökar antalet ärenden som inkassobolaget skickar till Kronofogden.

– Det kan vara så att inkassobolagen är mer benägen att skicka skulder med ganska små belopp till oss, säger Andrea Gleerup.

Hon säger också att hamna hos Kronofogden får stora konsekvenser för den enskilde individen och därför borde Region Östergötland anstränga sig mer för att lösa betalningen på annat sätt för att inte fler ska hamna hos Kronofogden.

– I slutändan drabbar det samhället när de här medborgarna blir överskuldsatta och det vill vi inte se, säger Andrea Gleerup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista