Lars Karlsson, distriktsordförande för Liberalerna i Östergötland.
Lars Karlsson, distriktsordförande för Liberalerna i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

"Det finns en risk för extraval"

1:25 min

Lars Karlsson, partiombud för Liberalerna i Östergötland, tror att de flesta accepterar partiets ja till Löfven. Han ser samtidigt en risk att V fäller överenskommelsen och att ett extraval stundar.

På söndagen sa Liberalerna ja till att släppa fram Löfven som statsminister. Flera politiker i Östergötland har sagt sig vilja ha en M-KD-regering, men Lars Karlsson, som är partiombud i Östergötland, tror att de flesta ändå accepterar överenskommelsen mellan L, C, S och MP. 

– Det var ett svårt beslut att ta, men samtidigt känner vi att vi får mycket liberal politik i det här. Det känns som att S gått mer mot mitten och faktiskt möter upp Liberalerna, och vi får igenom väldigt mycket politik. 

Hur är stämningen i partiet nu?

– Självklart är det ett delat parti, men jag tror de flesta har insett att det här varit en bra process, där vi haft djup diskussion om de här frågorna och nu har vi landat i ett beslut och nu måste alla lägga det gamla bakom sig och laga efter läge.

Nu krävs dock att även Vänsterpartiet accepterar uppgörelsen och röstar ja till Löfven, för att han ska kunna röstas igenom som statsminister. 

Hur ser du på risken att Vänsterpartiet stoppar överenskommelsen?

– Den är överhängande och det är något som oroar oss litegrann. Gör de det tror jag det blir ett extraval, och jag undrar om de verkligen vill det. Men visst, det finns en risk att de gör det. 

P4 Östergötland har varit kontakt med riksdagsledamoten Linda Snecker (V) från Norrköping, som har avböjt kommentarer innan partiledningen sagt sitt. På måndagen ska talmannen träffa Jonas Sjöstedt (V) och då väntas besked från Vänsterpartiet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista