PATIENT I SJUKHUSSÄNG
Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT
Östergötland

"Patienter ska varken ha kronofogden eller inkasso i hälarna"

1:54 min

Organisationen Funktionsrätt Östergötland tycker inte att obetalda sjukhusavgifter för patienter ska gå så långt att de hamnar hos Kronofogden, utan att Region Östergötland själva ska hantera dom.

Antalet östgötar som hamnar hos Kronofogden har mer än fördubblats.

– Man måste göra någonting åt det här. Jag tycker varken att man ska ha ett inkassoföretag eller kronofogden i hälarna när man är patient, säger Agneta Lindqvist, ordförande för Funktionsrätt Östergötland.

Hon tycker att Region Östergötlands ekonomiavdelning ska ta på sig ansvaret istället. 

– Man måste ha empati för människor som behöver vården, men som inte kan betala för sig, säger Agneta Lindqvist.

Men det är inte regionen som skickar fler patienter och äldre med skulder till regionen till kronofogden. Det säger Ola Cederborg, enhetschef för ekonomiservice på regionen Östergötland. Enligt honom är det inkassobolaget som regionen anlitar som har skärpt sina krav:
– De har ju ändrat på sin modell när de bedömer folks betalningsförmåga. Det är den de har skruvat på, säger han. 

Det inkassobolag som Region Östergötland anlitar för att driva in obetalda skulder har med andra ord blivit mycket tuffare i sin bedömning om vilka som har råd att betala sin skuld till regionen.

Tidigare tog bolaget mer hänsyn till de skuldsattas ekonomi och valde att vänta tills deras ekonomi blev bättre och de kunde betala skulderna. Men nu skickar alltså bolaget många fler personer till kronofogden.

Nu vill region Östergötland se hur den nya modellen som bolaget använder för att bedöma människors betalningsförmåga fungerar.

– Självklart är vi intresserade av det. För vi vill inte att någon av våra patienter hamnar i betalningskrav, säger Ola Cederborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista