Linköping

De ska övernatta i mystiska Djatlovpasset

2:01 min

Vad var det egentligen som hände den där natten i Uralbergen för 60 år sedan? Nio döda hittas i snön i bara underkläderna. Nu ska två Linköpingsbor resa dit.

Nio döda ryska studenter. Tältet är upprivet och kropparna har märkliga skador och spår av radioaktivitet. Teorierna har varit många om vad som hände mellan den 1 och 2 februari 1959.

Andreas Liljegren och Richard Holmgren har planerat att övernatta i tält på samma plats, på dagen 60 år sedan olyckan i Djatlovpasset.

– Det har legat oss varmt om hjärtat, det här vad som hände där. Och då är nog det bästa man kan göra att ligga där då på samma natt, och gå fram samma väg som studenterna gick. Just för att få en känsla av vad som kan tänkas ha hänt, säger Richard Holmgren. 

De har förberett sig väl och testat utrustningen i svenska fjällen. Kylan kan komma att bli den största utmaningen tror de.

– Det kan krypa ner mot minus 25 grader om nätterna, men har vi otur kan det bli minus 35, säger Anders Liljegren.  

Men kommer de närmare svaret på gåtan om vad som hände?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista