Skattemyndigheten i Linköping. Foto Pelle Zettersten.

Svartjobb hos skattemyndigheten m fl

Flera statliga myndigheter i Linköping som har till uppgift att utreda och motverka brott har använt sig av svart arbetskraft.

Skattemyndigheten, polisen, SKL och åklagarmyndigheten hör till dem som hade svart arbetskraft i andra hand via en underleverantör.

Ett stort kontors och möbelföretag kontaktades av myndigheterna för att leverera och montera kontorsutrustning. Företaget i sin tur behövde hjälp och anlitade ett enmansföretag i Söderköping. För att klara av arbetet lejde företagaren ett tiotal personer som under arbetets gång enbart fick oskattade pengar direkt i handen.

Även åklagarkammaren, kronofogdemyndigheten och en rad företag fick under år 2001 eller 2002 besök av den lilla firman med svart arbetskraft, bland dem också företagens företrädare Svenskt näringsliv. De tidrapporter som Sveriges Radio Östergötland gått igenom visar att det var omfattande arbete det handlade om. Firman har varit minst 600 arbetstimmar hos skattemyndigheten, över 300 timmar hos polisen och närmare 800 timmar hos statens kriminaltekniska laboratorium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".