Östergötland

Försvaret ser över sina krav på muskler

2:04 min

För att få fler kvinnor att göra värnplikten så ser nu Försvaret över kraven på fysisk styrka för olika befattningar.

Idag är 13 procent av de försvarsanställda kvinnor, långt ifrån målet på 20 procent som ska vara uppnått vid årets slut.

– Vi ser i erfarenheterna från testerna att på väldigt många andra områden - de flesta - så är kvinnor faktiskt bättre än män.  Till exempel psykiska faktorer och i-prov och liknande som då är begåvningstester, det säger Klas Eksell som är personaldirektör i Försvarsmakten. 

– Till exempel psykiska faktorer och i-prov och liknande som då är begåvningstester. Men just i muskelstyrka så är det ingen tvekan om att männen är före.

– Och för oss gäller det då att ha rätt krav på rätt befattning, så vi inte har ett för högt muskelkrav i förhållande till vad befattningen gäller.

Håller ni på att ändra där?

– Ja, vi jobbar väldigt mycket med att ha rätt kravsättningar på rätt befattningar. Det finns en risk för att vi i några fall ligger för högt som någon form av arv ifrån, låt mig kalla det så, den manliga värnpliktstiden.

I Östergötland ryckte 15 kvinnor och 111 män in i den första omgången av nya värnplikten som gällde årskullen 1999. I hela landet var siffran det första året drygt 400 kvinnor och 2 100 män som gjorde lumpen.

Bland de som fyllde 18 förra året pågår mönstringen fortfarande och de första i årskullen rycker in till sommaren.

Och nu i februari-mars startar alltså processen med rekrytering till värnplikt för dem som fyller 18 år i år.

Idag är 13 procent av Försvarsmaktens personal kvinnor. Försvarets mål är 20 procent till nästa år och 30 procent till år 2027. Men reklamfilmer och kampanjer räcker inte för att nå målen.

Nu vill man ut i skolorna säger personaldirektör Klas Eksell.

– Vi har från vår sida förslag på att totalförsvarskunskap borde vara ett ämne i samhällskunskapsämnet i skolan. Vi jobbar ju oerhört mycket på att vi ska vara en attraktiv myndighet och det är där vi måste komma ut.

– Det är ju ingen tvekan om att jämställda grupper arbetar bättre tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista