Linköping

De klarade expeditionen till Djatlovpasset

1:45 min

Expeditionen till det mytomspunna Djatlovpasset lyckades. Linköpingsborna Andreas Liljegren och Richard Holmgren övernattade vid Uralbergen i 43 minusgrader.

Nio döda ryska studenter. Tältet är upprivet och kropparna har märkliga skador och spår av radioaktivitet. Teorierna har varit många om vad som hände i Djatlovpasset mellan den 1 och 2 februari 1959. 

Andreas Liljegren och Richard Holmgren reste dit för att övernatta i tält på samma plats, på dagen 60 år efter olyckan i Djatlovpasset. Men några läskigheter utöver en påtaglig tystnad var de inte med om. Däremot var det fruktansvärt kallt. 

– Det blev kallare än vad vi hade räknat med, ner mot 50 minusgrader, och vi dricker mycket vatten, men det är ju svårt att knacka hål på isen för att komma åt vatten hela tiden och blixtlåsen fryser hela tiden och maten är djupfryst... Allting fryser hela tiden, berättar Richard Holmgren, när de besöker P4 Östergötland efter hemkomsten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista