Foto som språk
1 av 3
Aligeze Qanbari vid ett av sina foton.
Utställning
2 av 3
Mattias Löw med fotoelever
Motiv
3 av 3
Skolungdomar lär sig svenska
Linköping

Bilder från en obekväm verklighet

0:58 min

Integrationsprojektet "Med fotografiet som språk" ska provocera och göra Linköpingsborna obekväma.

– De är 16 till 18 år gamla, men de har levt som om de vore tvåhundra år, säger Mattias Löw som är filmare/fotograf och en av projektets skapare.

Skolungdomar i tonåren från Somalia, Syrien, Iran, Irak och Afghanistan har med varsin kamera fått fotografera sin verklighet. En verklighet som han tror ofta glöms bort. 

– Linköping är en bekväm stad och de här bilderna är allt annat än bekväma. Förhoppningsvis kan de både provocera  och erbjuda en ingång i en verklighet som vi ofta undviker att vara en del av, säger Mattias Löw.


Projektet har pågått sedan november och resulterat i 25 foton som kommer ställas ut i Passagens utställningsrum fram till mars. 
– Jag och mina kompisar försökte visa våra känslorna med bilderna. Vi kan inte prata perfekt svenska, men vi kan prata med bilden, säger Aligeze Qanbari som flydde till Sverige från Afghanistan för två år sedan. 

Utställningen har premiär på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista