Lön
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Östergötland

Så stort är lönegapet mellan könen

1:25 min

På onsdagen uppmärksammas ojämlikheterna när det gäller lön för kvinnor och män med ett symbolisk klockslag.

Varje år den här dagen presenteras ett klockslag som en symbol för löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige. Från det klockslaget jobbar kvinnor utan lön. När kampanjen startade var det klockan 15:51 – i dag är det 16:06. Fortfarande tjänar alltså en kvinna i genomsnitt 11,3 procent mindre än en man.

Anna Fogelberg Eriksson, forskare på Linköpings universitet, jobbar med att kartlägga löner för att skapa mer jämställdhet, och hon menar att skillnaderna har flera orsaker. 

– Man brukar säga att det finns två viktiga orsaker. Det ena är den könssegregerade arbetsmarknaden, det vill säga att kvinnor och män jobbar i olika branscher som är olika lönesatta. Sedan finns det också det här med att vi har ganska sega, traditionella och stereotypa uppfattningar om kön när lön ska sättas, säger Anna Fogelberg Eriksson. 

Hör Anna Fogelberg Eriksson berätta mer i ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista