familjehem
Genrebild. Foto: Marc Femenia / TT
Linköping/Eskilstuna

Därför varnade Linköping för familjehemmet

1:29 min

Linköpings kommun avrådde Eskilstuna från att placera barn i det familjehem där man nu hittat droger. "Olyckligt att det får förekomma", säger Pia Teivik, gruppchef i Linköping.

I tre år lät Eskilstuna kommun ung kvinna bo kvar i ett familjehem i Linköping där droger förekom – trots att socialtjänsten i Linköping slagit larm om missförhållanden.

Men först när narkotika hittades i hemmet avbröt Eskilstuna kommun placeringen.

– Det är ju olyckligt. Kommunen som placerar kommunen har en skyldighet att se till att barnet har det bra hela placeringsperioden, det är olyckligt när det får förekomma och fortgå så pass länge, säger Pia Teivik, som är gruppchef i resursgruppen på social- och omsorgsförvaltningen i Linköping.

Redan 2006 frågade Eskilstuna er om den här familjen avrådde ni, varför gjorde ni det? 

– Vi hade en egen erfarenhet av den här familjen som gjorde att vi bedömde den som olämplig att ta emot barn och ungdomar i sitt hem, och då har vi skyldighet att meddela det. 

Flickan går i skolan i Linköping. Har Linköping inget ansvar, är det bara Eskilstunas ansvar? 

– Barnen är folkbokförda här för att de ska kunna utnyttja skolgång, och om det kommer fram oro omkring det barnet är vi skyldiga att agera. Det första vi gör är att meddela placeringskommunen. Om det akut behövs en insats så agerar vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista