Malin Kalfjälls son Emmett föddes med hjärtfel.
Malin Kalfjälls son Emmett föddes med hjärtfel. Foto: Lisa Karlsson/Sveriges Radio
Alla hjärtans dag

Emmett föddes med ett trasigt hjärta

1:33 min

Snart ettårige Emmett fick en tuff start i livet då han kort efter födseln fick opereras för ett hjärtfel. Nu delar hans mamma med sig av en dramatisk berättelse.

Emmett föddes med ett hjärtfel som man inte sett under graviditeten, och fick opereras akut i Lund kort efter födseln. 

– Man kan kort säga att hjärtat var trasigt, så att syrerikt blod inte gick ut i kroppen. Man upptäckte det när han var nio timmar gammal, berättar Malin Karlfjäll. 

Emmett hade även två hål i hjärtväggen. 

Operationerna gick bra, och nu Emmett snart ett år. Malin Kalfjäll tycker det är viktigt att dela med sig av familjens berättelse och ge ljus åt alla "hjärtebarn", som lever med hjärtfel av olika slag. 

Du har sedan Emmett föddes samlades in pengar till Hjärtebarnsfonden, vad är det för fond? 

– Det är en fond som samlar in pengar, så att man kan forska mer på det här. Fonden ger stöd till familjer som har hjärtebarn och anordnar även olika läger på hjärtebarnen eftersom de kan ha svårare för fysisk aktivitet. 

Malin Kalfjäll har också, tillsammans med en smyckesdesigner, tagit fram en smyckeskollektion döpt efter Emmett. För varje ring, halsband, armband eller örhänge som säljs går 100 kronor till Hjärtebarnsfonden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista