Norrköping

M-politiker om slöjutspel: "Det här blev fel"

1:19 min

Det finns inget M-förslag om att stoppa slöjor i kommunens reklam. Det säger Patrik Palm (M) om partikollegornas utspel under onsdagen.

På onsdagen kallade Moderaterna i Norrköping till presskonferens för att berätta om att man inte vill att kommunen ska exponera flickor och kvinnor iklädda slöjor i sitt kommunikationsmaterial. Sophia Jarl, oppositionsråd, sa i en intervju att en kommun inte bör ta ställning för slöjan, som är en symbol för hedersförtryck. 

Utspelet har väckt kritik – även bland partikamrater. Patrik Palm (M), kommunfullmäktigeledamot, säger att det här inte är något förslag som förankrats i den lokala partigruppen. 

– Det finns inget sådant förslag hos Moderaterna i Norrköping. Vi har liksom inte ens diskuterat frågan. 

Själv är han kritisk även till utspelet som sådant. Att utesluta alla personer med slöja från bilder skulle vara konstigt, tycker han. Däremot kan man diskutera hur man symboliserar mångfald i kommunens informationsmaterial. 

– Slöjan är ju inte det enda exemplet på mångfald, om man vill visa upp att det går bra att jobba i Norrköpings kommun om man har invandrarbakgrund eller är muslim så kan man bildsätta det på flera sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista