Mobiltelefon. Foto: Rich Pedroncelli/Ap/TT
Foto: Rich Pedroncelli/Ap/TT
Östergötland

"Falska sms kan gå ut i krislägen"

1:58 min

SOS Alarm använder en osäker metod när de skickar information via sms i krislägen, exempelvis till boende vid ett område där det brinner. Det hävdar man på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Sms som används idag för information om VMA det är ju ett system som inte är säkert. För där kan man spamma och där kan skickas ut falska sms och så vidare, säger Lars Olsson som jobbar med varningssystem på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Men har det hänt?

– Det har inte hänt vad vi vet, att man har fått ut falska sms. Men vi vet exempelvis att det tar lång tid att skicka ut sms. Vi pratar om upp till en timme kanske och man vill få ut de här meddelandena på en halv till en minut.

Lars Olsson säger att man på MSB hellre vill se ett annat system, något man också föreslagit regeringen. Systemet används i andra länder för varningar i krislägen.

– Det används bland annat i Nederländerna och USA. Man har det i Asien, det används en del i tsunamivarning exempelvis. Det som kommer är ett sant meddelande, säger Lars Olsson.

SOS Alarm har använt sms sedan sommaren 2017 som ett komplement till systemet med Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där utomhuslarm och beredskapskanalen Sveriges Radio P4 är basen.

Sms skickas ut till alla uppkopplade mobiltelefoner i det område som är aktuellt. I somras berördes bland annat Östergötland när ett fartyg gått på grund utanför Loftahammar.

De flesta sms, men inte alla, kommer fram, det säger Björn Skoglund som är tjänsteutvecklare på 112 och inom krisberedskap.

– För det ska ju processas hos mobiloperatörer och så vidare och sedan ska det skickas ut. Vi i ser väl att ungefär 95 till 97 procent som vi skickar ut till får det här smset.

Nu vill ju MSB hellre ha ett annat system. Vad säger du om det?

– Det finns ju ett annat system, att man skickar ut via en radiokanal till masten istället för i sms-form.

– Och vi ser ju att sms och den här lösningen skulle komplettera varandra väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista