Finspång/Valdemarsvik

"De som behöver stöd drabbas hårdast"

1:44 min

Kommunalråden i Valdemarsvik och Finspång, där arbetsförmedlingskontoren kan försvinna, är oroliga för de personer som är i störst behov av stöd.

Torsdagens besked om vilka kontor som föreslås läggas ner när Arbetsförmedlingen måste spara drabbar flera östgötska kommuner. Bland dem finns Finspång, där kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ulrika Jeansson inte var helt överraskad.

– Självklart tycker vi det är tråkigt, men samtidigt är det inte oväntat.

Vad betyder det rent konkret för Finspångsborna?

– Många Finspångsbor kommer klara det här bra, men de som verkligen behöver stöd och stöttning i processer runt arbetssökande och att hitta en sysselsättning, de berörs hårt. Det är människor som redan är drabbade i samhället och därför känns det ganska hårt när de drabbas hårdare

Ulrika Jeansson pekar också på att samverkan myndigheter emellan blir svårare. 

– Finns man inte på orten så är det alltid lite mer knöligt.

Även i Valdemarsviks kommun kan arbetsförmedlingskontoret försvinna. Inte heller kommunalrådet här, Ted Starkås (S) är förvånad.  

– Det kom inte direkt som en chock. I och med budgeten som M och KD hade såg man att det här kommer vi inte kunna rädda. Nu måste vi försöka rädda upp det här och kunna behålla arbetsförmedlingen på något annat vis, till exempel inrymma dem i vårt nya medborgarservicekontor när det kommer i gång.

Även i Åtvidaberg och Kinda kan kontoren försvinna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista