Stökig dag då nazister demonstrerade i Linköping

Det blev en stökig dag i Linköping igår med anledning av att nazistiska nationalsocialistisk front anordnade en demonstration i Linköping. Polisen tvingades kalla in förstärkning från Stockholm, Sörmland och Jönköping för att kunna hålla isär nazisterna och dom motdemonstranter som samlats för att störa demonstrationen.

Med hjälp av hundar och kravallutrustade poliser lyckades polisen hålla dom båda grupperna isär. Några motdemonstranter kastade flaskor och stenar mot polisen och de nazistiska demonstranterna. Ett hundratal motdemonstranter omhändertogs av polisen och fördes bort med östgötatrafikens stadsbussar. Nationalsocialistisk front kunde till slut genomföra sin demonstration, men då var den över tre timmar försenad. Polisen spärrade av stora delar av centrala Linköping för att det nazistiska demonstrationståget på cirka 120 personer skulle kunna ta sig fram. Man spärrade även av Lilla torget i Linköping, där nazisterna samlades för en manifestation. Bakom avspärrningarna samlades många motdemonstranter. En av dom var Mirjana Westermark från Malmö, som är med i vänsterns studentförbund. Hon tycker inte att nazisterna skulle fått tillstånd att demonstrera.

-Det måste finnas nå’n form av grundläggande krav för att kunna söka tillstånd och då tycker jag det handlar om mänskliga rättigheter i första hand. Nationalsocialistisk front som står här idag är inte ens för demokratiska rättigheter, säger hon.

Av de fem personer som greps var två stycken från Linköping, övriga från andra delar av landet.

Efter demonstrationen lämnade nnazisterna Linköping. Polisen hade ändå förstärkt bevakning i Linköping under lördagsnatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".