Gamla ledningar orsak till avloppsvatten i Motala Ström

Problemet med att avloppsvatten läcker ut i Motala Ström i Norrköping fortsätter. Och senast förra helgen upptäcktes en läcka.

På en del platser i Norrköping är avloppsvattenledningarna och de vattenledningar som ska ta hand om regnvatten inte åtskilda. Avloppsvattnet och regnvattnet passerar alltså i samma ledning.
Vid regnoväder klarar inte ledningarna att ta emot allt vatten och därför rinner avloppsvatten ut i strömmen, som en säkerhetsåtgärd. Annars skulle många Norrköpingsbor få sina källare översvämmade, säger Maria Rothman, teknisk chef på Norrköping vatten.

Att låta avloppsvatten och regnvatten rinna i samma ledningar är ålderdomligt. Men att byta ut dom 60 till 80 år gamla ledningarna är väldigt dyrt. Därför kan det inte göras i en handvändning. Men hur mycket det skulle kosta kan Maria Rothman inte säga i nuläget.
Norrköping vatten håller nu på med en utredning om de gamla ledningarna. Den ska var klar någon gång nästa år.

På grund av de höga kostnaderna att byta ut de gamla ledningarna får därför Norrköpingsborna stå ut med att avloppsvatten då och då rinner ut i Motala Ström för en lång tid framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".