HD: Fem års fängelse för taxivåldtäkt

Fem års fängelse även i Högsta domstolen. Det blev domen för den 20-åring som stått åtalad för att ha våldtagit en kvinnlig taxichaufför i Norrköping. Domen är en besvikelse för åklagarsidan, som krävde ett längre fängelsestraff.
Den kvinnliga taxichauffören rånades, pistolhotades, våldtogs och skenavrättades. Därefter lämnades hon på en ödslig plats utanför Norrköping i oktober förra året. Gärningsmännen greps och har dömts i flera instanser. Den 20-åring som våldtog kvinnan fick sju år i tingsrätten, hovrätten sänkte till fem. Riksåklagaren krävde ett hårdare fängelsestraff och överklagade därför till Högsta domstolen. Bland annat ville åklagaren att 20-åringen skulle dömas för grovt rån istället för rån. Högsta domstolen går på riksåklagarens linje och ändrar domslutet till just grovt rån. Att vapen riktats mot en person i en så utsatt yrkesgrupp som taxiförare ska rubriceras som grovt, anser domstolen. Däremot anser HD inte att fängelsestraffet ska skärpas. Bristande mognad och att brottet ägde rum när mannen nyss fyllt 20 gör att fängelsestraffet ska stanna på fem år, resonerar domarna. 20-åringens medbrottsling, en 19-åring, dömdes nyligen av hovrätten till tre års fängelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".