70 miljoner ska sparas på provflygningar i Linköping

Linköping är en av de orter som kommer att påverkas av de besparingar som regeringen planerar inom försvarsförvaltningen.

Sammanlagt är det 2 miljarder kronor som ska sparas och av dem sa regeringens utredare Peter Lagerblad idag att han vill ta uppemot 70 miljoner i Linköping.

Det som föreslås i utredningen är att den provningsverksamhet av flygplan som idag bedrivs både inom SAAB, Försvarets Materielverk och Flygvapnet i framtiden ska skötas av en gemensam organisation.

- Jag har föreslagit att regeringen tillsätter en speciell förhandlingsperson som kan förhandla med industrin och staten för att se om man kan bilda en gemensam utförarorganisation, säger Peter Lagerblad. 

Uppemot 70 miljoner räknar Peter Lagerblad med att kunna spara på en sammanslagning. Hur många tjänster som skulle försvinna vet han inte idag men på FMV i Linköping är man inte speciellt oroad.

- Det är naturligt att man vill effektivisera verksamheten och undvika dubbelarbete och vi ser inga stora personalkonsekvenser för närvarande, säger Per Olof Eldh platschef på FMV Prov i Linköping.  

Om drygt tre år ska besparingarna inom försvarförvaltningen vara genomförda är det tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".