Många evakuerade

Detonation när misstänkt föremål oskadliggjordes

1:20 min

Ett område på Garnisonsområde i Linköping spärrades av på måndagen då nationella bombskyddsgruppen skulle undersöka ett misstänkt föremål. Strax före midnatt skedde en detonation på platsen, skriver polisen på sin hemsida.

– Jag kan egentligen bara bekräfta att en detonation har inträffat, säger Erik Terneborn, presstalesperson polisregion Öst.

Det var när ett stulet föremål skulle lämnas ut till sin ägare som man upptäckte att föremålet såg ut att ha påverkats på ett sätt som enligt polisen såg "misstänkt farligt ut".

– Nationella bombskyddet har varit på plats sedan ett antal timmar tillbaka och försökt lägga upp en plan för hur vi ska närma oss föremålet, sa Christian Winkler, kommenderingschef på polisen i Linköping under kvällen.

Polisen ville strax efter detonationen fortfarande inte säga något om vad det handlar om för "farligt föremål".

– Det är ingenting som jag kommer att kommentera, sa Erik Terneborn, presstalesperson polisregion Öst, vid 01:00.

Flera lokaler i närheten utrymdes under kvällen och Universitetssjukhuset i Linköping har gått upp i stabsläge. Linköpings kommuns krisledning har kopplats in och på kommunens hemsida finns information om vilka verksamheter som berörs och var evakuerade ska samlas.

Totalt evakuerades runt 200 personer, men runt 3000 personer påverkades av avspärrningarna på olika sätt.

– Vi måste jobba klart på platsen här nu, säger Erik Terneborn, presstalesperson polisregion Öst.

Polisen skriver på sin hemsida att man beräknar att de evakuerade ska kunna börja återvända till sina hem vid två-tiden. Samtidigt kommer området runt detonationsplatsen vara avspärrat för teknisk undersökning under tisdagen.