Framåt på två hjul

Sopsaltning får fler att cykla på vintern

2:03 min

Vad skulle få fler att välja cykeln under höst och vinter? Så kallad sopsaltning av cykelvägarna verkar underlätta valet, visar en studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping.

Det kan kännas avlägset nu, men om ett par månader kan många av oss få se fordon med roterande borstar som sopar vägbanan helt ren från snö och sen sprida ut en saltlösning mot isbildning och halka.

Tidigare har cykelbanorna framför allt plogats och sandats men då blir det ofta ett tunt lager snö kvar, och när det töar så blir gruset kvar och orsakar många slir-olyckor.

Nu visar studien, som har gjorts i Stockholm att vintercyklandet, men inte olyckorna, har ökat sen cykelvägarna började sopsaltas 2013.

– Om man ser till att cyklandet har ökat medan olyckorna inte har ökat så kan man säga att risken har minskat för dem som cyklar, säger Anna Niska som är en av forskarna bakom studien på VTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista