Ny ansökan kortar medborgarskapskö

Den som sökt svenskt medborgarskap före första april i år kan få vänta upp till två år, men det går att komma förbi kön om man betalar 1 500 kronor för att göra om hela ansökan en gång till. Då hamnar man i en ny kö, där Migrationsverket tar hand om ansökningarna direkt.

- Det här är obegripligt och orättvist, tycker Farideh Arman och Ziba Mohamadi i Malmö, som väntat ett och ett halvt år på medborgarskap.

– Jag tycker att det är löjligt att de som lämnat ansökan den senaste tiden får snabbare besked, säger Farideh Arman.

– Det är väldigt konstigt, och man blir verkligen arg, säger Ziba Mohamadi.

De som ansökt om att bli svenska medborgare efter första april får alltså hjälp direkt, samtidigt som de drygt 14 000 personer som lämnat in ansökan tidigare, får vänta lika länge som förut. Det kan röra sig om upp till två år.

Att inte ha medborgarskap innebär en mängd problem, exempelvis att inte kunna åka utomlands och att inte kunna få studiemedel. Det går emellertid att komma före i kön. Den som har råd att betala 1 500 kronor för att göra en ny ansökan flyttas till den nya kortare kön.

Bo Pettersson är enhetschef på Migrationsverkets medborgarskapsenhet i Norrköping. Han tycker inte att det här betyder att man kan köpa sig före i kön, men han kan inte heller förneka att om man har pengarna, så går det fortare.

– Är det så att man kommer in med en ny ansökan idag, så går det ju fortare än en gammal ansökan. Det kan jag inte förneka, säger Bo Pettersson.

Varken Farideh Arman eller Ziba Mohamadi säger sig ha råd att betala 1 500 kronor:

– Det betyder minst sex månaders sparande, säger Farideh Arman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".