Ohälsan i Linköping ska mätas

Linköpings kommun satsar nu på att få en bättre bild av hur barn och ungdomars hälsa ser ut från stadsdel till stadsdel och skola till skola.
I dag är det nämligen svårt att veta exakt hur hälsoproblemen är spridda i kommunen. Inga-Lill Thor, folkhälsosamordnare i Linköping, säger att man utifrån de hälsosamtal som skolsköterskorna har med eleverna ska samanställa ett underlag för hur barnen mår i kommunen. Enligt socialmedicinsk forskning är sjukdom, vikt och stress viktiga mätare på den sociala situationen i en befolkning. Redan nu har Linköpings kommuns hälsobokslut visat att barn i områden där föräldrarna har lågstatusjobb och låg utbildningsnivå, har i större utsträckning hål i tänderna. Det jämfört med de områden där föräldrarna är bättre utbildade och har högre inkomster. Nu ska dock även skillanden mellan skolorna kunna mätas när det gäller övervikt, huvudvärk och stressymptom. - Det här kommer att bli en hjälp för skolorna att komma till rätta med problemen, tror Inga-Lill Thor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".