Forskaren David Lawrence, Linköpings universitet. Foto Pelle Zettersten

Solvärme i gips

Med hjälp av solfångare som lagrar värme i gips kan man skapa en fungerande värmekälla för att värma hus, det visar forskning vid Linköpings universitet.

Docent David Lawrence, som står bakom forskningen, säger att det inte är något problem att lagra värme i gips i minst ett halvår. Det gör att det går att värma gipset under den soliga delen av året och sedan använda värmen då det behövs.

Behållaren med det varma gipset omges av kopparrör med vatten som sedan kan värma ett eller flera hus. Enligt David Lawrence behövs det ungefär 40 kubikmeter gips för att värma en normalstor villa. Två företag i Norrköping samarbetar med Linköpings universitet om projektet och förhoppningen är nu att de skall kunna få pengar för att gå från en fungerande modell till ett hus i stor skala.

David Lawrence tror att det politiska läget, stigande energipriser och den ökade miljömedvetenheten gör att det kommer att gå att få pengar till projektet. Det finns massor av gips som går att återanvända och solenergin är i princip oändlig vilket gör systemet billigt och miljömässigt vettigt, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".