Ingen höjd skatt i Finspång

Det kommer bli fortsatt kärvt ekonomiskt för skolorna i Finspångs kommun. Det anser vänsterpartiet som därför hade föreslagit en skattehöjning på 50 öre för att tillföra mer pengar till nästa års budget. Men skatten blev oförändrad under nästa år och kommunfullmäktige antog igårkväll socialdemokraternas budgetförslag.

En budget där humanistiska nämnden får en och en halv miljoner kronor mer och socialnämnden två miljoner för att klara sina verksamheter.
Totalt beräknas det kosta drygt 790 miljoner kronor att driva Finspångs kommun nästa år.

Elisabet Rehn är vänsterpartiets gruppledare i Finspång och hon menar att den uteblivna skattehöjningen kommer märkas av i Finspångs skolor: 
- Jag tror det kommer göra ont i vår skola. Man hade lämnat ett äskande på sex miljoner och det man fick var en och en halv miljon. Nånstans ska de här pengarna som man pekat på att man behöver tas.

Peter Fransson är humanistiska nämndens ordförande och han menade att de besparingar som gjorts på skolan varit nödvändiga med tanke på att eleverna även under de närmsta åren kommer att bli färre. Som exempel tog han Valdemarsvisk kommun där skolorna under nästa år måste spara väldigt mycket.
Kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Stig Andersson tyckte att det vore bättre för kommunen att se till att fler flyttade till Finspång än att höja skatten. Något som vänsterpartisten Elisabeh Rehn också kunde hålla med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".