Misstänkt barnamördare var psykiskt sjuk

Den 42-årige man från Linköping som åtalats misstänkt för att ha mördat sin fyraårige son var allvarligt psykiskt störd när handlingen begicks. Det säger Socialstyrelsens rättsliga råd i ett yttrande.
Därmed kan rättegången mot mannen återupptas. Det var i slutet av förra månaden som kammaråklagare Marianne Staaf begärde att huvudförhandlingen skulle avbrytas. Hon ifrågasatte den rättspsykiatriska undersökning som den åtalade hade genomgått - en undersökning som visade att mannen var så svårt psykiskt störd och att han därför skulle dömas till rätspsykiatrisk vård. Åklagaren vill att 42-åringen ska dömas till fängelsestraff för mord, medan mannens försvarare anser att hans klient ska dömas till vård för dråp. I dag meddelade rättsliga rådet att det instämmer med undersökningsläkarens slutsats. Mannen led vid tiden för undersökningen av en allvarligt psykisk störning. I början av mars i år hittades den fyraårige pojken död i familjens lägenhet i centrala Linköping. Dagen därpå greps pappan av polisens hundpatrull i ett skogsparti. Han uppträdde förvirrat. I förhör han erkänt att han dödat sonen genom att täppa till hans näsa och mun under flera minuter. Den åtalade 42-åringen är tidigare dömd för grov kvinnofridskränkning mot den döde pojkens mamma. Den avbrutna rättegången fortsätter på fredag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".