Föräldrar i Linköping får hjälp med barnuppfostran

I Linköping startar kommunen efter jul en kostnadsfri föräldracirkel som kallas KOMET.
Utbildningen riktar sig till föräldrar som har barn mellan 3 och 12 år och där man upplever stora problem med uppfostran och beteende.

Kajs Olausson är kontaktperson för utbildningen och säger till Sveriges Radio Östergötland att den behövs för att man som förälder kan känna sig oduglig när familjen inte fungerar och inte orkar.

Då kan man alltså få hjälp av Komet och man skulle kunna säga att det är lite som dom populära tv-programmen där en supernanny åker hem till en familj för att reda upp kaotiska situationer.
Föräldrarna utbildas i att hitta sin egen kompetens och tanken är att mamma och pappa ska upptäcka att man faktiskt gör bra saker.

- I komet får man lära sig att mer strukturerat göra sådana saker som man känner på sig är bra som att avsätta tid för att vara tillsammans med sina barn och bestämma sig för att uppmuntra dom och berömma,säger Kajs Olausson.

Under utbildningen så tittar man bland annat på vidoeavsnitt där man ser felbetende hos föräldrar och så diskuterar gruppen vad som skulle kunna göras annorlunda.

Kajs Olausson säger också att hemuppgifter är en viktig del i arbetet.

- För hemma kan föräldrarna träna på dom strategier som man kommit överrens om att pröva och det är då man lär sig att göra på sådana sätt som hjälper, berättar Kajs Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".