Rättegång om asfaltskartellen

Idag inleds rättegången mot de företag som misstänks vara delaktiga i den asfaltskartell som avslöjades i Östergötland under hösten 2001. De tio företagen krävs på sammanlagt 1,6 miljarder kronor i konkurrensskadeavgifter.

Det var efter tips från tre tidigare anställda vid NCC i Östergötland och en person inom företaget Markbyrån i Åtvidaberg som konkurrensverket gjorde så kallade gryningsräder mot företagen och samlade in bevismaterial.

Konkurrensverket började rulla upp den misstänkta asfaltkartellen hösten 2001. Den direkta anledningen var tips från tre tidigare anställda vid NCC i Östergötland och en person inom företaget Markbyrån i Åtvidaberg.

De tre hade kommit i konflikt med NCC angående pengar som betalats i samband med kartellsamarbetet. Avslöjandet såg de som en chans att rentvå sig efter att de fått en stämning från NCC på halsen.

Konkurrensverket hade redan tidigare misstänkt att det pågick oegentligheter i asfaltsbeläggningsbranschen men fick nu mera handfasta uppgifter att gå på.

Den 24 och 25 oktober 2001 gjorde Konkurrensverket så kallade gryningsräder hos de berörda företagen och samlade på sig stora mängder dokument och annan information för den fortsatta utredningen.

I mars 2003 lämnade Konkurrensverket in en stämning mot elva byggföretag som misstänktes ha ingått i den misstänkta asfaltkartellen. Markbyrån i Åtvidaberg, som erkänt fullt ut och samarbetat med Konkurrensverket, slapp stämning.

Sedan dess har ett av företagen gått i konkurs. Nu återstår tio som i tingsrätten krävs på sammanlagt 1,6 miljarder kronor i konkurrensskadeavgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".