Landstinget ska bli mer miljövänligt

Enligt ett förslag som landstingsstyrelsens ska besluta om ska
landstinget i Östergötland satsa på miljöbilar och kravmärkt livsmedel för omkring 2 miljoner kronor per år.

Genom satsa på kravmärkta livsmedel som ägg, bananer, kaffe och en del mejeriprodukter.
Byta ut hälften av leasingbilarna till miljöbilar och även erbjuda subventioner för att dom entreprenörer som exempelvis kör post, laborationsprover och värdetransporter ska välja biogasdrivna lastbilar ska målet om ett mer miljövänligt landsting införlivas.

-Det handlar om att skapa en marknad för miljövänliga produkter genom att stötta verksamheterna med den merkostnad man idag får betala för att få produkterna ,säger
Leopold Malmqvist, upphandlingschef inom landstinget.

Syftet är att minska koldioxidutsläppen o genom att köpa ekologiska varor minskar också spridningen av bekämpningsmedel i naturen o en godare djurhållning gynnas.

Pengar har tidigare reserverats för dom miljöförbättrande insatserna och enligt förslaget kommer det att kosta omkring 2 miljoner kronor per år i dom tre år som Leopold Malmqvist har tittat på.

Nu är det upp till landstingspolitikerna att fatta beslut om man vill satsa på miljön vid landstingsstyrelsens möte den 13 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".