Aidsbekämpning viktig för östgötar

Insatser mot aids och andra smittsamma sjukdomar får högsta prioritet av östgötarna. Åtminstone när det gäller vad man tror är viktigt för att minska fattigdomen i världen.

69 procent av invånarna i Östergötland anser att insatser mot aids är ”mycket viktiga” och ytterligare 18 procent anser att insatserna är ”viktiga”. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Sida.  Aidsinsatser kommer därmed före såväl utbildnings- som hälsostöd på östgötarnas prioritetslista.

- Aids är ett av de absolut allvarligaste hindren för utveckling. Familjer splittras, barn blir föräldralösa och det leder till ett enormt personligt lidande. Dessutom förlorar arbetsplatser och myndigheter viktig kunskap när medarbetare blir sjuka och dör. De höga kostnaderna för vård och behandling hotar många av de fattiga ländernas ekonomier, säger Maria Norrfalk, Sidas generaldirektör.

Siffrorna visar också att de så kallade millenniemålen för minskad fattigdom i världen är mindre kända i Östergötland än i övriga delar av landet. I september 2000 enades världens ledare på FN:s millennietoppmöte om en rad mätbara mål för att minska fattigdomen i världen. Målen ska vara uppnådda senast år 2015. 51 procent av östgötarna uppger att de känner till målen, att jämföra med exempelvis Stockholm, där siffran är 64 procent. Skillnaderna är statistiskt säkerställda.

Däremot skiljer sig inte östgötarna från övriga på frågan om det är viktigt att Sverige är med och bidrar till att målen uppnås. Här svarar 92 procent ja, vilket är det samma som riksgenomsnittet.

De allra flesta östgötar - 82 procent - är också villiga att själva göra insatser för att bidra till att målet för fattigdomsminskning ska nås. Liksom övriga vill man främst ge stöd till frivilligorganisationer. Däremot är det få östgötar - 19 procent - som kan tänka sig att bidra genom att ändra sin egen livsstil - källsortera, handla rättvisemärkt och ekologiskt, åka kollektivt etc. I Stockholm är motsvarande siffra 39 procent.

Siffrorna kommer från en fördjupad analys av en Sifo-undersökning om svenskarnas inställning till fattigdomsbekämpning. Undersökningen har gjorts på uppdrag av Sida.

De tillfrågade har bland annat fått ta ställning till hur viktigt de tror att det är att Sverige gör insatser på nio olika områden för att minska fattigdomen i världen. Så här ser genomsnittssvenskens prioriteringslista ut:

1. Bekämpa spridningen av hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar.
2. Stöd för att fler barn och unga i fattiga länder får utbildning.
3. Stöd för att utveckla hälso- och sjukvård i fattiga länder.
4. Stöd till demokratiutveckling och för ökad respekt för de mänskliga rättigheterna.
5. Arbete för minskad miljöförstöring både i Sverige och i fattiga länder.
6. Stöd för att jämställdheten mellan kvinnor och män i fattiga länder ska öka.
7. Arbete för rättvisa handelsvillkor
8. Att göra det enklare och billigare för fattiga länder att exportera till rika länder.
9. Stöd till en ökad ekonomisk tillväxt i fattiga länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".