I morgon tillverkas den sista Pollypåsen i Norrköping

Slut på godistillverkningen i Norrköping

Imorgon stängs maskinerna av för gott på Cloetta Fazer i Norrköping.
Själva fabriken stängs vid årsskiftet och då går en 118 år gammal tillverkning i graven.

Beskedet om nedläggningen kom i september förra året och i över ett år har dom anställda jobbat med vetskapen om att fabriken ska stängas vid årsskiftet.
För flera av medarbetarna har det varit en tung period.

-Det var som ett vakum först och sen började allt rulla på som vanligt sen kommer det perioder när folk är uppgivna och ledsna berättar Malin Bergsten.

Det var i oktober 1887 som en man vid namn Thure Billsten med sin fabrik Svenska Marmelad lade grunden till det godistillverkningen i Norrköping och det som idag är Cloetta Fazer.
Fabrikens flaggskepp har hela tiden varit Polly men här har också mängder av gelehallon, hårda karameller och dragéer tillverkas.
Av dom 90 fabriksarbetare som arbetade i fabriken när beskedet om nedläggningen kom har 13 hittat nya jobb, 23 får följa med till Cloetta Fazer i Ljungsbro, resten har valt att studera, är sjukskrivna eller kommer att pensioneras.
24 personer kommer dock att gå ut i arbetslöshet.

Fabrikschef Anders Ståhl som själv har jobbat på fabriken sen 1969 är ändå nöjd med vad företaget har gjort för dom anställda.

-Jag tycker att det har gått riktigt bra både att vi har kunnat producera och leverera och samtidigt haft fokus på att stötta medarbetarna och gå vidare säger Ander Ståhl.

Hans Andersson som är klubbordförande för Livsmedelsarbetareförbundet på Cloetta Fazer i Norrköping har ändå svårt att förstå varför fabriken ska stängas.

-Det var ju inte av ekonomiska skäl som ledningen valde att lägga ned fabriken utan strategiska och då är det svårare för facket att kunna påverka ett sånt beslut.

Men den sista pollykaramellen från Norrköping är alltså ett faktum, neonskylten med droppande godisar kommer att plockas ned och maskinerna stängs av redan imorgon.
Ett beslut som många av dom anställda ändå hade hoppats skulle omprövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".