Läkare varnas

En läkare på universitetssjukhuset i Linköping tilldelas en varning av hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd. Det var efter att en äldre kvinna sökt vård för smärtor i buken som läkaren ska ha misslyckats med en undersökning vilket orsakade att kvinnan fick stomipåse.

Det var vid en så kallad Rektoskopiundersökning som olyckan inträffade. Ett rektoskop är ett cirka 20 centimeter långt plaströr som förs in i ändtarmen för att se om det finns förändringar i tarmen.

Den äldre kvinnan hade sökt vård efter smärtor i buken men av någon anledning gick undersökningen snett. Vid undersökingen gick instrumentet igenom tarmen vilket resulterade i att kvinnan fick stomiopereras.

Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd menar att läkaren inte använt sig av rätt teknik vid undersökningen. Det har orsakat tarmaskadan.

Nämnden anser också att det beror på oaktsamhet av läkaren som inte fullgjort sina skyldigheter. Felet är inte ringa eller ursäktligt och därför får läkaren en varning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".