Sopmängden ökar

Antalet hushållssopor i Norrköping ökar, det trots att kommunen har satsat på flera nya återvinningstationer för att fler ska källsortera sitt avfall.

På två år har sopmängden från Norrköpingsborna ökat med över 1000 ton samtidigt har avfallet på Returpunkterna ökat med 10 000 ton under samma period.

I år räknar man med omkring 29600 ton hushållsopor från Norrköpingsborna och samtidigt tror man att 19 200 ton sopor kommer att hamna på kommunens returpunkter innan året är slut.

Peter Zinderland, verksamhetscehf för avfall i Norrköping, ser postitivt på att det insamlade materialet ökar men samtidigt var tanken att hushållsavfallen skulle minska vilket det alltså inte gör.

Vid tre stickprovskontroller av innehållet i tre sopbilar för några veckor sen visade det sig också att norrköpingsborna slarvar med sorteringen.

Exempelvis innehöll 48% av i sopbilen från ett villaområde förpackningar som egentligen skulle gå till pappersinsamlingen. Samtidigt fanns 2% miljöfarligt avfall i hushållssoporna, vilket är helt oacceptabelt säger Peter Zinderland, som nu kommer att satsa på mer information till Norrköpings invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".