Nya livsmedelsregler införs

Från den 1 januari kommer nya regler att börja gälla för hygien och kontroll av livsmedel.

Förändringarna kommer att kräva mer av alla verksamheter som hanterar mat och alla restauranger och kök måste kontrolleras och godkännas på nytt.
Även mindre kök vid exempelvis förskolor och äldreboende som
tidigare inte kontrollerats ska nu registreras och godkännas.
Den som driver en verksamhet där livsmedel hanteras kommer att få ett större ansvar än tidigare både vad det gäller lokalen, utrustningen, maten och att personalen som arbetar är frisk. De nya reglerna kommer att vara gemensamma för hela EU och de nya EG-förordningarna gör att den svenska livmedelslagen måste ses över.
Och det här är nya regler som ska göra att konsumenterna ska känna sig säkrare, det säger Vesna Karanovic som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".