Polisen kartlägger manipulerade bankomater

Bedragare som är ute efter att kopiera kort i bankomater använder avancerad utrustning. Rikskriminalen bedömer att det är svårt att upptäcka om en bankomat försetts med utrustningen.

Under de senaste två veckorna räknar polisen med att mellan 30 och 40 personer i Norrköpings drabbats av så kallad skimming. Det är en bankomat på Ingelstaområdet och evetuellt också i Ektorp och Krokek som blivit manipulerade.
Rikskriminalen arbetar nu med att kartlägga bedrägerierna:
- Den utrustning vi har sett hittills är väldigt skickligt gjord. Den är designad för att smälta in i automatens naturliga miljö, säger Markus Qvennerstedt på Rikskriminalen.
De modeller Markus Qvennerstedt och hans kollegor sett består av en rektangulär platta som täcker kortinsticket och själva utkastet där minneslappen kommer ut. Den täcker ett större område och det gör utrustningen svårare att upptäcka. Och den tar inte lång tid att montera dit, berättar Markus Qvennerstedt:
- Det tar mellan 10 till 30 sekunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".