Räntehöjning bromsar prisutvecklingen på hus

De räntehöjningar som förutspås under nästa år kommer sannolikt att bromsa upp den kraftiga prisutvecklingen på bostäder.

Några snabba förändringar tror dock inte Per Lindgren, mäklare i Linköping, på.

Bara under det gångna året har till exempel priserna på  bostadsrätter stigit med 13 % i Östergötland. Den kraftiga prisutvecklingen beror till stor del på de rekordlåga räntorna och frågan är vad som händer på bostadsmarknaden om räntorna nu börjar krypa uppåt igen.

-Kortsiktigt tror jag inte att det betyder något alls, men om det blir stora räntehöjningar kan priserna givetvis komma att stagnera eller till och med sjunka, säger Per Lindgren i som arbetat som mäklare i 20 år.

När han talar om stora höjningar är det en fördubbling av dagens räntor han tänker sig och att räntorna skulle stiga så mycket tror han egentligen inte på.

- I dagsläget ser vi i alla fall inga sådana scenarion, säger Per Lindgren.

Han betonar dock att seriösa mäklare alltid visar presumtiva bostadsköpare lånekalkyler som utgår från en högre ränta än den som gäller för tillfället. Däremot är han tveksam till de långa bindningstider som många satsar på för att vara på den säkra sidan.

- Jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att binda på lång tid. I dagens samhälle kan den privata situationen förändras väldigt snabbt och då är till exempel fem år en väldigt lång tid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".