Utbyggnaden av spårvägen i Norrköping snart i gång

Nästa år kommer utbyggnaden av spårvägen till Ringdansen i Norköping att starta. Runt 120 miljoner kronor räknar kommunen med att utbyggnaden kommer att kosta. 

Det är den första etappen av utbyggnaden som inleds under nästa år. Från Södertull till Hageby vårdcentral ska nya spår dras.

- Eftersom man inte flyttar på spårbunden trafik lika lätt som busstrafik är det oerhört viktigt att spåren dras där det bor mycket människor och det gör det i Ljura, Hageby och Navestad, säger Maud Ohlén (s), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Först 2009 räknar Norrköpings kommun med att spårvägen ska vara fullt utbyggd. 120 miljoner kronor beräknas utbyggnaden kosta. Kommunen har ansökt om att få statliga pengar för att klara av den kostnaden, men om det blir några bidrag från staten är ännu inte klart.

-  Vi har tidigare sagt att en förutsättning för att vi ska kunna genomföra hela utbyggnaden är att vi får statsbidrag och vad som händer om vi inte får det, kan jag inte säga idag, säger Maud Ohlén.

Vänsterpartiet i Norrköping säger sig dock vara berett att driva frågan om en fullständig utbyggnad oavsett om det blir några statsbidrag eller inte.

- Eftersom det är ett lönsamt projekt även utan statsbidrag är vårt mål att bygget ska fortskrida i oförändrad takt oavsett vad som händer, säger vänsterpartisten Cecilia Ambjörn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".