Madelene Sandström

FOI kan tvingas säga upp personal

Nedskärningarna i försvaret kan också drabba totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Linköping. Minskade anslag och beställningar från försvaret gör att hela FOI kan få totalt 425 miljoner mindre att röra sig med.

Det är något som i förlängningen kan göra att personal på FOI ute i landet och även i Linköping kan tvingas att sägas upp.

Enligt ett utredningsförslag från försvarsdepartementet ska försvaret spara 425 miljoner kronor på minskade anslag och beställningar till FOI.

425 miljoner är en dryg tredjedel av FOI omsättning. Om besparingsplanen går igenom ska den genomföras till årskiftet 2007/2008. 80 procent av FOI:s verksamhet finansieras av statliga myndigheter genom anslag och beställningar.

I framtiden är det därför viktigt för FOI att hitta andra finansiärer eller beställare, säger Madelene Sandström. Hur många av dom cirka 400 anställda på FOI i Linköping som kan drabbas av dom eventuella besparingarna kan Madelene Sandström inte säga i nuläget.

På FOI i Umeå har det börjat ryktas om nedläggning. Men så illa ska det inte behöva gå i Linköping säger Medelene Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".