Manifestation mot hedersrelaterat våld i samband med Fadimerättegången

Fadderfamiljer för invandrare

I Motala kommun arbetar man för att i tid upptäcka och förhindra hedersrelaterat våld bland flyktingar och invandrare.

Ett resultat av arbetet är att flyktingsamordnare Eva Gustafsson tillsammans med en kollega tagit fram en rad förslag till hur kommunen kan agera. Ett av förslagen är att ge invandrare svenska fadderfamiljer.

Förslagen i Motala är en del i resultatet av det arbete som pågått sedan debatten för några år sedan om hedersrelaterat våld. Länsstyrelserna har fått pengar att dela ut till kommuner för arbete mot den här typen av våld. I Motala har pengarna bland annat använts till att utbilda alla lärare i högstadiet och gymnasiet i att se tidiga tecken på hedersrelaterat våld.

Eva Gustafsson och Maritha Johansson på socialtjänsten tagit fram sin rapport med en rad förslag.

Förslagen har presenterats för politiker i kommunen men Eva Gustafsson anser att det här är en fråga som måste gå över kommungränserna.

Man har också förslag på mentorer, stödtelefoner och föräldrakurser liknande de som finns för svenska föräldrar idag.

Mustafa Tas i Motala kommer ursprungligen från Turkiet. I nästan fyrtio år har han levt i Sverige. Han anser att det är ett stort problem att det förekommer hedersrelaterat våld här i landet och att det bottnar i diskriminering och utanförskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".