Skolklasser i Boxholm slås ihop

Boxholms kommun slår ihop fyra skolklasser på Stenbocksskolan för att få råd med skoldaghem för elever med extra behov av lungn och ro.

Fyra klasser i årskurs åtta i Boxolm blir tre nior till hösten. Boxholms kommunfullmäktige beslöt i måndags att slå ihop klasserna för att få loss lärartjänster till ett skoldaghem för elever med extra behov av lugn och ro. Både lärare och framförallt elever i åttan är upprörda över beslutet.

Henrietta, Lisa och Madeleine går i åttan i Stenbockskolan i Boxholm. När de och deras skolkamrater hörde talas om planerna på att slå ihop klasserna till tre så skrev de ett protetsbrev till kommunledningen. 106 av skolans drygt 500 elever och flera lärare skrev på. Men det var för sent. I måndags klubbades beslutet i kommunfullmäktige.

Bakgrunden är att skolan fått i uppdrag av skolpolitikerna att skapa ett skoldaghem där några elever med stora behov av hjälp och av lugn och ro i skolan ska gå. Mer pengar blev det inte. Så nu blir det drygt 30 elever istället för runt 25 i varje nia i höst. Ljudnivån kommer att öka och koncentrationen att sjunka - med lägre betyg som följd. Det tror både lärare och elever.

Från Lärarnas riksförbund, LR, är man också kritisk till själva sparbeslutet även om de tycker att skoldaghemmet är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".