Nedvärderande mentalitet har funnits inom Migrationsverket länge

Den senaste tidens turbulens inom Migrationsverket är inget nytt. Redan i augusti kunde Sveriges Radio Östergötland berätta om en avhandling som bland annat kommer fram till att myndigheten använder ett diskriminerande språkbruk.

Det är i den kommande doktorsavhandlingen Välkomna till Sverige? som myndigheten beskrivs som diskriminerande och nationalistisk.
Forskaren Christina Johansson vid Linköpings universitet berättar om ett brev från en chef på Migrationsverket som beskrev somalier som smittspridande och oorganiserade med en diffus världsuppfattning:
- Detta var ett brev som kom till generaldirektören från en av förläggningscheferna och även om det är ett enskilt uttalande så är det viktigt i och med att den här personen sitter på en chefsposition.

Avhandlingen läggs fram i januari och den avslöjar diskriminerande språkbruk och en nedvärderande mentalitet som funnits inom verket i decennier.
Den nuvarande generaldirektören Janna Valik reagerade igår starkt på brevet och säger att det språkbruket inte längre finns på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".