Kraftigt berusade personer sätts i arresten

Under julhelgen kommer tillnyktringsenheten i Linköping inte att ta emot dom personer som polisen omhändertar för fylleri.
Polisen tvingas därför att placera dom omhändertagna i arresten i Linköping.

Det är något som Thomas Agnevik, ordförande i polisförbundet i Östergötland, är starkt kritisk till.

-Det allvarligaste som kan hända är att vi gör en felbedömning och att en person som är i stort behov av medicinsk vård inte får den hjälp dom behöver och i allra värsta fall så kan det leda till väldigt svåra tillbud och till och med döden säger Thomas Agnevik.

Thomas Agnevik har varit i kontakt med landstinget i Östergötland som ansvarar för tillnyktringsenheten.
Där har han fått till svar att det är för att spara pengar som man inte tar emot dom som omhändertas för fylleri under julhelgen.
Julhelgen har enligt Thomas Agnevik varit en ganska lugn helg för polisen.
Men under dom senaste åren har juldagen blivit en festkväll då framförallt ungdomar går ut på krogen. Därför blir fler också omhändertagna för fylleri.
Och därför skulle platserna på tillnyktringsenheten behövas.

-Det här är ju allvarligt för dom som hamnar i arresten men det är också allvarligt för medlemmarna i polisförbundet.
För när vi gör felbedömningar blir vi misstänkta för att ha handlat fel och då blir det brottsutredning för dom enskilda poliser som ska ha gjort felet säger Thomas Agnevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".