Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pant även på stålburkar

Från och med årsskiftet börjar nya regler gälla för återvinningen av burkar och PET-flaskor. Den största skillnaden för konsumenterna blir att det kommer att bli pant även på stålburkar som pantautomaterna tidigare inte tagit emot.

Från den första januari 2006 ska det gå att panta alla metallburkar och plastflaskor för ”konsumtionsfärdiga” drycker. Det svenska pantsystemet, som infördes 1984, har fram tills nu omfattat PET-flaskor och aluminiumburkar. Nu ingår alltså alla plastflaskor och även stålburkar i pantsystemet, vilket är positivt för miljön.

-Vi uppskattar antalet stålburkar, som nu också kommer att ingå i retursystemet, till ca 20 miljoner. Antalet sålda plastflaskor och metallburkar ökar stadigt. Då är det viktigt att ha ett så heltäckande retursystem som möjligt, för att minimera negativ miljöpåverkan, säger Jan Rehnberg, VD på AB Svenska Returpack i Norrköping.

För konsumenten innebär det att man betalar och får tillbaka pant på alla burkar och flaskor som köps i Sverige, samtliga ska vara försedda med godkänd pantsymbol och pantbelopp. Returautomaterna skickar inte längre tillbaka de burkar och flaskor som inte är aluminium eller PET.

Återvinningen av PET-flaskor och aluminiumburkar är mycket hög i Sverige. Idag pantas 86 procent av alla sålda PET-flaskor och aluminiumburkar varje år.

Sverige en förebild

De flaskor och burkar som pantas används för att framställa nya. Att använda så kallad sekundär råvara innebär stora energivinster. Det går till exempel åt 95 procent mer energi att ta fram nytt aluminium mot att använda återvunnet.

-Sverige är ett föregångsland inom det här området. Vårt system har varit förebild för exempelvis Norge, Finland, Danmark, Island och Estland, konstaterar Jan Rehnberg.

De nya reglerna innebär också att det blir olagligt för butiker och restauranger att sälja flaskor och burkar som inte ingår i pantsystemet.

Jordbruksverket är tillsynsmyndighet och utfärdar tillstånd att driva retursystem. Uppdraget att kontrollera handeln (butiker, grossister/importörer, restauranger etc) ligger på kommunens miljöförvaltningar.

Som privatperson är det dock tillåtet att köpa dryck utomlands, där flaskan eller burken inte ingår i pantsystemet. Returautomaterna tar även hand om utländska flaskor och burkar utan att ge pant.

De nya pantreglerna innebär i korthet att:

-Det blir förbjudet att överlåta och saluhålla burkar och plastflaskor med konsumtionsfärdiga drycker som inte ingår i godkänt retursystem.

-Varje plastflaska och burk ska vara märkt med godkänd pantsymbol och med pantbelopp.

-Alla metallburkar och plastflaskor kommer med i pantsystemet.

-Den nya förordningen gäller inte för burkar och plastflaskor som innehåller mejeriprodukter, grönsaks-, frukt- eller bärjuice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".