Foto:Pelle Zettersten

Kyrkorna förbrukar lika mycket energi som en stad med 50 000 invånare

Det går åt lika mycket energi för att värma upp landets alla kyrkor som det går åt för att värma upp en medelstor svensk stad.
Därför försöker energirådgivarna runt om i landet att hjälpa de olika församlingarna att bygga om eller ändra på uppvärmningssystemen.

Bo Andersson som är energirådgivare i Söderköping och Valdemarsvik och arbetar med projektet Etik och energi berättar att den främsta orsaken till att man valt att rikta in sig på just kyrkans energiförbrukning är att Svenska kyrkan betalar en miljard kronor om året i uppvärmningskostnad.

Trots att kyrkobyggnaderna används förhållandevis lite under årets dagar så står de ändå för en betydande del av energiförbrukningen.
Många kyrkor värmer lokalerna med direktverkande el eller med olja.
Då priserna har stigit i höjden har energikostnaden blivit ett problem för församlingarna som själva får stå för kostnaderna efter att kyrkan skiljdes från staten.

I Projektet Etik och energi jobbar bland andra energimyndigheten och församlingarna med att ställa om uppvärmningssystemen i kyrkorna både för ekonmin och miljöns skull.
En viktig del är också att informera och höja medvetenheten om varför det är viktigt att hushålla med energin säger Bo Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".