Utbildning för alla som övningskör privat

Efter nyår träder nya regler i kraft när det gäller privat övningskörning. Då måste alla som ska övningsköra med en elev genomgå en utbildning.

På länsstyrelsens trafikenhet har man nu före årskiftet fått in ovanligt mycket ansökningar för handledning vid privat övningskörning. Något som enligt Inger Starkenberg, trafikdirektör på länsstyrelsen, kan bero på att många vill komma undan kursen.

Att man nu inför en kurs beror mycket på att det sker i medeltal två till tre dödsolyckor per år i samband med privat övningskörning. Och under utbildningen som kommer vara minst tre timmar lång, kommer man bland annat få lära sig om riskerna med övningskörning.

Kursen kommer anordnas av trafikskolor och kan i vissa fall kosta pengar. Det finns de som erbjuder utbildningen gratis och vissa andra tar 150 kronor i timmen, berättar René Sköld vid Vägeverket, som kommer bevaka prisutvecklingen:
- vi har fått mandat utav regeringen att föreskriva ett högsta tak för kostnaderna, men vi har nu valt att låta markanden styra priset. Sedan kommer vi följa prisutvecklingen och skulle det visa sig att priserna blir för höga kommer vi sätta ett högsta tak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".