Felmanövrering bakom fallskärmsolycka

Den 30-åriga kvinna från Linköping som dog i en fallskärmsolycka utanför Tierp i Uppland i somras, hanterade sin skärm på fel sätt. Det konstaterar Svenska Fallskärmsförbundet efter en utredning som visar att kvinnan gjort en svängmanöver strax innan landning på alldeles för låg höjd

Utredningen visar att när kvinnan gjorde svängmanövern på för låg höjd började fallskärmen att dyka och att kvinnan därför landade i alldeles för hög hastighet.

- Allt tyder på att hon missbedömde höjden, och det berodde förmodligen på att hon hade för lite erfarenhet av den här typen av manöver, säger Ola Jameson, utredare och riksinstruktör vid Svenska Fallskärmsförbundet.

- Tänk att ett flygplan som går in för landning och då svänger, skulle landa mitt i svängen, så skulle det vara sämre än om det skull landa rakt fram. - Det är precis det som hände här, säger Ola Jameson.

Kvinnan avled i ambulansen på väg till sjukhuset av de skador hon ådrog sig vid olyckan.

Ola Jameson tycker att det är viktigt att framföra de risker som finns med fallskärmshoppning. Den omkomna kvinnan hade blivit rätt instruerad, hade hoppat flera gånger tidigare och hade fungerande utrustning, konstateras det i utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".