Kvävgas bättre än luft i bildäcken

Det kan bli aktuellt att östgötarna i framtiden får fylla sina bildäck med kvävgas istället för luft. Tekniken används redan i flygplan och finns även för bilar och lastbilar på en del håll i landet.

Fördelen med kvävgas i bildäck är att det håller ett jämnt tryck under en längre tid. Det innebär att man inte behöver fylla däcken så ofta. Det betyder att det är lättare att hålla ett jämnt lufttryck i däcken, vilket gör att hjulen rullar lättare, det minskar bränsleförbrukningen och förlänger livslängden på däcken.

Då däcken fylls med luft följer en liten del fukt med, vilket ökar risken för att fälgen rostar. Det problemet försvinner med kvävgas.

Ur ett säkerhetsperspektiv kan kvävgas i däck förhindra olyckor. Exempelvis är det inte helt ovanligt att lastbilsdäck, fyllda med luft och som får punktering, börjar brinna. Med kvävgas minimeras det problemet.

Tekniken har nyttjats en längre tid i flygplan och i rymdfärjor, eftersom lufttrycket i ett däck fyllt med kvävgas inte påverkas av temperaturen runt omkring.

När det blir möjligt att fylla däck med kvävgas i Östergötland och hur mycket det kommer att kosta, är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".