Hjälp behövs även efter en brand

Många av dem som drabbats av en brand behöver hjälp efteråt. Brandförsvaret i Norrköping har efter ett års mer noggrann uppföljning av bränder märkt att det finns en stor efterfrågan från drabbade att få mer hjälp efter en brand.

Det senaste året har brandförsvaret i Norrköping jobbat med mer omfattande olycksutredningar än tidigare. Bakgrunden är lagen om skydd om olyckor som trädde i kraft den första januari 2005 och som säger att olyckor skall följas upp mer noggrant.

Ulf Lago är brandingenjör i Norrköping och han tror att det skulle vara bra om flera myndigheter samarbetade kring uppföljningarna så att de som drabbats av till exempel en brand får en bättre hjälp, för behovet är stort säger han.

Brandförsvaret i Norrköping har bjudit in bland andra polisen och socialkontoret för att den 12 januari förutsättningslöst diskutera om det behövs något mer stöd för de drabbade och hur det i så fall skulle kunna se ut. Förhoppningen är att en ännu mer noggrann uppföljning också kan hjälpa till att förklara brandorsaken för fler bränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".