Greenpeace aktion fortsätter i Norrköping

Aktionen mot fartyget M/S Fagervik i Norrköpings hamn fortsätter. Fyra personer från miljöorganisationen Greenpeace sitter fortfarande anhållna för grovt olaga intrång. Men trots att organisationen gång på gång genomför olagliga protestaktioner så är det ändå många som stödjer det dom gör.
Under natten har det dock varit lugnt vid fartyget, rapporterar polisen - som senare i dag återupptar förhandlingarna med Greenpeace. Trots att Greenpeace gång på gång genomför olagliga protestaktioner så är det ändå många som stödjer det dom gör. Till och med tre av våra riksdagspartier har inskrivet i sina partiprogram att man kan acceptera viss civil olydnad. Valet av miljörörelsens sätt att påverka är helt medvetet. På Greenpeace hemsida på Internet skriver dom visserligen att deras protester alltid är fredliga utan våld och skadegörelse, men att bryta mot lagen skrämmer ändå inte aktivisterna. Så sent som i början av maj dömdes fem av greenpeaces medlemmar till böter för att ha ockuperat skorstenen vid Umeå Energis sopförbränningsanläggning. Frågan är då hur det kommer sig att samhället ändå tycker att miljöorganisationens tillvägagångssätt är tillåtet trots att det handlar om en brottslig handling. - Greenpeace för argumentation, som är lättare för allmänheten att acceptera, säger Daniel Heldén, statsvetare vid Stockholms Universitet och som doktorerar i civil olydnad. - De fungerar som ett samvete åt medborgarna i stort. Vad anser politikerna om civil olydnad? - Miljöpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet har skrivit in i sina partiprogram att viss form av civil olydnad kan accepteras. Men forumleringen är luddig, så det är svårt att precisera vad som accepteras, säger Heldén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".